Бердянська міська рада - офіційний сайт

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Найвищий рівень захворювань на кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та небезпечними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

За період з 12.08.по 19.08.19р. у місті зареєстровано 62 випадки захворювання на гострі кишкові інфекції. В 51 випадку причиною захворювань є вживання небезпечних харчових продуктів (риба та рибні продукти, м'ясо та м’ясні продукти, молокопродукти, кондитерські вироби, яйця). За період з 18-19.08.19р. в інфекційне відділення міськлікарні звернулося 19 захворівших на ГКІ, які пов'язують захворювання з вживання морепродуктів (креветка, рапани, мідії), які були придбані в готовому до вживання виді на ринках міста.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • ретельно мити фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

  • Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції, на купувати швидкопсувну продукцію, що реалізується поза холодильного обладнання;

  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • при купанні у водоймах не слід допускати попадання води в рот та її ковтання;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Інформація ВП “Бердянський міськрайонний відділ ДУ “Запорізький обласний лабораторний Центр МОЗУ”

Профілактика гострих кишкових інфекцій