Бердянська міська рада - офіційний сайт

Нові правила інформування споживачів про терміни придатності – доступно в інфографіці

06.08.2019  відбулося введення в дію Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», який було розроблено за участю фахівців Держпродспоживслужби та експертів Проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» .

  Закон встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов'язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.

  Статтею 18 Закону України надаються роз’яснення, яким чином зазначається мінімальний термін придатності («краще спожити до…», «краще спожити до кінця…») і у чому його відмінність від дати «вжити до».

Основна ідея такого підходу полягає в тому, що на ринку існують швидкопсувні та більш небезпечні з точки зору мікробіології продукти, для яких має бути зазначена дата «вжити до». Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним. Водночас, є ряд продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні. Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…». Однак, як після закінчення терміну «вжити до…» так і термінів «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» продукти мають бути вилучені з реалізації.

  Більш детальна інформація щодо вимог до нанесення терміну придатності харчових продуктів та рекомендації для споживачів у разі закінчення терміну придатності наведена на інфографіках:

  http://consumer.gov.ua/News/5587/Novi_pravila_informuvannya_spozhivachiv_pro_termini_pridatnosti_–_dostupno_v_infografitsi

Нові правила інформування споживачів про терміни придатності – доступно в інфографіці